Good old zeefdruk, borduren, heatseal transfers... de keuze is reuze. Wat voor jou de beste optie is wordt onder andere bepaald door de textielsoort, gebruiksintensiteit, de oplage, het aantal kleuren, het ontwerp en je budget.
Zeefdruk
Bij zeefdruk wordt een sjabloon gemaakt. Over dit sjabloon wordt een laag inkt gestreken. Het textiel neemt de inkt op via de openingen in het sjabloon waardoor de kleuren goed worden opgenomen. De opdruk wordt per kleur aangebracht, dus als er meerdere kleuren (maximaal 4) nodig zijn, zijn er ook meerdere drukgangen. Ontwerpen in full color of met kleurverloop zijn niet mogelijk bij zeefdruk.
Zeefdruk is ten opzichte van heatseal transfers de duurzamere textieldrukmethode. Het is wat minder milieu-onvriendelijk en zorgt voor minder afval. Daarnaast gaat het langer mee en blijft het langer mooi dan heatseal transfers. Een transfer wordt bovenop het textiel geplaatst, terwijl bij zeefdruk de inkt meer tussen de textielvezels zit. Bij zeefdruk zal de opdruk na verloop van veel wasbeurten langzaam vervagen. Slijtage bij heatseal transfers zie je aan het breken of zelfs loskomen van de opdruk.
Zeefdruk is bij kleine aantallen wat duurder omdat er bij iedere drukopdracht opstartkosten zijn en iedere kleur één voor één aangebracht moet worden. Maar bij grotere oplages is zeefdruk vaak goedkoper dan heatseal transfers.
Heatseal transfers
Bij transferdruk wordt het ontwerp digitaal afgedrukt op een soort sticker met een transparante achtergrond. Deze sticker wordt vervolgens met hoge druk en temperatuur op het textiel geperst.
Bij transfers heb je qua ontwerp andere flexibiliteit dan bij zeefdruk. Naast 1 tot en met 4 kleuren kan er ook full color gewerkt worden zodat kleurverlopen en zelfs foto's gebruikt kunnen worden. Daar staat tegenover dat niet iedere textielsoort geschikt is voor transferdruk (bijvoorbeeld als het niet bestand is tegen de kortstondige hoge temperatuur tijdens het persen).
Hoewel zeefdruk in principe het langst meegaat, is ook onze transferdruk zeer slijtvast en kan het zonder problemen veelvuldig gewassen en industrieel gereinigd worden.
Een groot voordeel van transferdruk is de bestelflexibiliteit, vooral als het gaat om voorraadaanvulling of herhalingsopdrachten. Je laat de transfers door ons produceren en wij houden ze op voorraad voor je. Zodra je kledingstukken wilt laten voorzien van je uitstraling hebben wij dat in korte tijd geregeld voor je. Dat is ook financieel gezien overzichtelijk, want je hebt niet te maken met de opstartkosten van een zeefdrukgang.
Borduren
Borduren is de meest hoogwaardige en meest duurzame techniek die voor een luxe uitstraling zorgt.
Borduursels zijn beresterk en uitstekend bestand tegen hoge wastemperaturen tot zelfs 90 °C. Perfect dus voor textiel dat veelvuldig en intensief gebruikt wordt.
Het is helder dat borduurwerk in veel gevallen een chique en min of meer onverwoestbare oplossing is om bedrijf of organisatie te presenteren. Toch is het niet in alle gevallen de allerbeste oplossing. Als het bijvoorbeeld gaat om kleurgebruik kun je in principe uitgaan van een oneindige hoeveelheid, maar wel geldt dat hoe meer kleuren er gebruikt worden, hoe minder scherp de details worden. Daarnaast kan het ontwerp niet te groot van oppervlakte zijn omdat anders de kleding scheef trekt. Ook moet het textiel een minimaal grammage (ons advies: tenminste 180 g/m²) hebben om bestand te zijn tegen de naalden van een borduurmachine. Verder moet je er rekening mee houden dat er naalden door het textiel gaan. Een water- en/of winddichte jas bijvoorbeeld verliest z'n eigenschappen op de plek van het borduursel.