Hi-Vis Softshell jassen

Hi-Vis Softshell jassen
High Visibility kleding mag alleen zo genoemd worden indien het voldoet aan de EN ISO 20471 normering en is daarmee een officieel Persoonlijk Beschermingsmiddel (PBM). Het maakt jou als drager zichtbaar in situaties waar het van cruciaal belang is om gezien te worden. De eigenschappen en het ontwerp van de kledingstukken maken je zichtbaar vanuit alle richtingen en in elk soort daglicht of onder gerichte verlichting in het donker.

Drie klassen
Hi-Vis kleding wordt ingedeeld in drie verschillende klassen. Deze klassen geven aan welk beschermingsniveau de reflecterende kleding heeft voor verschillende situaties. Voor elke klasse wordt in de norm aangegeven waar en hoeveel fluorescerend, reflecterend en contrasterend materiaal moet worden gebruikt.

Bedrukte Hi-Vis softshell jassen nodig?
Gecertificeerde veiligheidskleding moet aan strenge eisen voldoen. Het plaatsen van een logo en/of tekst op reflectiekleding is daarom geen appeltje-eitje! Als ervaren expert begeleidt Safety Trading je nauwgezet bij bedrukte veiligheidskleding zodat je beschikt over de juiste uitstraling binnen de kaders van de veiligheidsnormen.

Uitleg normering EN ISO 20471 (hoge zichtbaarheidskleding) en de verschillende klassen

EN ISO 20471 - Hoge zichtbaarheidskleding
Signaalkleding moet voldoen aan de Europese norm EN ISO 20471 en maakt de drager zichtbaar in situaties en omgevingen waar het van cruciaal belang is om gezien te worden en ongelukken te voorkomen. De eigenschappen en het ontwerp van de kledingstukken maken de drager zichtbaar vanuit alle richtingen en in elk soort daglicht of onder gerichte verlichting in het donker.

Er worden eisen gesteld aan zowel fluorescerend als retroreflecterend materiaal. De kleur en helderheid van het materiaal worden zowel voor als na het maximale aantal wasbeurten getest. De luminantie is het fluorescerende effect van het materiaal, wat betekent dat de kleur als lichtgevend wordt ervaren. Goedgekeurde fluorescerende kleuren zijn geel, oranje en rood. Zowel voor als na het maximale aantal wasbeurten wordt de functie van het reflecterende materiaal getest.

De standaard stelt eisen aan totale oppervlakte van fluorescerende en reflecterende materialen en design. De combinatie van fluorescerende en reflecterende materialen biedt de drager zichtbaarheid vanuit alle richtingen. Het reflecterende materiaal wordt rond de armen, benen en bovenlichaam geplaatst om de bewegingen van de drager te verduidelijken.

Klassen
Hi-Vis kleding wordt ingedeeld in drie verschillende klassen waarbij klasse 3 de hoogste zichtbaarheid geeft. Deze klassen geven aan welk beschermingsniveau de reflecterende kleding heeft voor verschillende situaties. Voor elke klasse wordt in de norm aangegeven waar en hoeveel fluorescerend, reflecterend en contrasterend materiaal moet worden gebruikt. Geen van de fluorescerende en reflecterende materialen kan de ander vervangen bij het berekenen van het oppervlak omdat hun doel verschilt.

Klasse 1
Te gebruiken in situaties met een laag botsingsrisico en risico op ongelukken. High Visibility werkkleding uit klasse 1 is niet geschikt voor werken langs de openbare weg. Maar wel voor extra zichtbaarheid binnen het bedrijf en verkeersregelaars die met name met (gedeeltelijk) daglicht opereren. Maximale verkeerssnelheid 30 km/uur.

Klasse 2
Werkkleding uit klasse 2 zorgt voor goede zichtbaarheid binnen de wegenbouw, koeriersdiensten en werkzaamheden in schemerlicht. Het is geschikt voor het werken langs de openbare weg (maximale snelheid verkeer 50 km/uur).

Klasse 3
Bij werkzaamheden in het donker is het dragen van High Visibility werkkleding uit klasse 3 verplicht. Zichtbaar bij verkeersnelheid tot en met in ieder geval 90 km/uur. Deze optimale zichtbaarheid vermindert het risico op ongevallen sterk.

Combinatie van klassen
Hi-Vis werkkleding kan worden voorzien van een gecombineerde certificering. Hierbij wordt gekeken naar een combinatie van kledingstukken en de hoeveelheid reflecterend materiaal dat in de combinatie aanwezig is. Daardoor kan de werkkleding soms in een hogere klasse worden ingedeeld. Deze klasse geldt echter alleen voor de combinatie van kledingstukken en niet voor de afzonderlijke artikelen. Het is ook niet altijd zo dat 1+2 gelijk is aan 3. Het is allemaal afhankelijk van de grootte van het oppervlak met het betreffende materiaal (fluorescerend en reflecterend).

Oppervlaktes per klasse

 

Klasse 1

Klasse 2

Klasse 3

Fluorescerend materiaal

0,14 m²

0,50 m²

0,80 m²

Reflecterend materiaal

0,10 m²

0,13 m²

0,20 m²

 

Een kledingstuk, twee verschillende klassen... raar maar waar
Tja, dat kan wel eens voorkomen. Een Hi-Vis T-shirt bijvoorbeeld kan in kleine maten te weinig fluorescerend en/of reflecterend oppervlakte bieden om aan klasse 2 of 3 te voldoen terwijl de grotere maten van datzelfde T-shirt wel voldoende Hi-Vis oppervlakte hebben.

1 adres

Van hoog naar laag sorteren
  1. Ardon Hi Vis Hooded Softshell Jack/Vest | Oranje | SKU H8921 | Vooraanzicht
    REF501/502 Hi-Vis Softshell Jack/Bodywarmer
    • Ardon Work & Outdoor Gear
    • EN 20471, klasse 2 of 3
    • Afneembare mouwen
    • Mannen | S-4XL
    € 69,50 € 57,44