Tips en Tricks: je nieuwe schoenen passen
Yeah! Je nieuwe schoenen zijn er
Je hebt je nieuwe schoenen ontvangen, mooi! Maar ga er niet meteen mee op pad. Het is enorm verstandig om ze eerst goed aan te passen. We hebben enkele superhandige pastips voor je uitgewerkt. Deze helpen je op zeker om te bepalen of je blij gaat zijn en blijven met je nieuwe pattas.
Je voeten zijn letterlijk en figuurlijk de basis van je lijf. Ze moeten je op de been houden. Geef ze daarom voldoende liefde, zorg voor ze en... draag goede en goed passende schoenen!
Draag alleen goed passende schoenen
Het dragen van slecht passende schoenen kan je lichaamshouding negatief beïnvloeden, ontstekingen veroorzaken en onder andere leiden tot likdoorns en nagelproblemen.
Op de lange termijn kunnen slecht zittende schoenen je voeten verwringen of zelfs botten en pezen permanent van hun plaats doen verschuiven hetgeen kan leiden tot pijn, artritis en misvormingen waarvoor operaties en/of speciale schoenen nodig zijn.
Over het zogenaamde 'uitlopen' van schoenen
Schoenen lopen niet uit in de lengte. Dus indien je schoenen een tikje te klein zijn: niet denken dat ze nog wel uitlopen!
Je schoenen kunnen wel beetje soepeler worden bij het breedste deel van je voeten. Maar als ze bij het passen al knellen in de breedte, dan zal het uitlopen niet helpen.
Pas op een schone ondergrond
Trek je schoenen eerst een tijdje aan op een absoluut schone en droge ondergrond.
Passen ze goed en zitten ze lekker comfortabel? Top!
Is de maat niet goed is en/of zitten ze niet lekker? Balen, terugsturen die handel! Maar wanneer de schoenen vies en/of beschadigd zijn kan het zijn dat wij de geretourneerde schoenen niet meer terug kunnen nemen. Bekijk en test de schoenen gerust zoals je dat in een winkel ook zou doen. Maar ga er niet een dag mee werken voordat je zeker weet dat ze bevallen.
Pas aan het einde van de dag
In de loop van de dag kunnen je voeten wat gezwollen raken. Nieuwe schoenen die 's ochtends na een verkwikkende nachtrust goed pasten kunnen na drukke activiteiten 's middags toch een beetje knellen.
Pas beide schoenen
Soms kan het zijn dat je linkerschoen prima zit maar je rechter niet (of andersom natuurlijk).
Pas met de sokken die je normaal ook draagt
Pas je schoenen met sokken die je normaal gesproken ook draagt. Pas je een schoen met een dunne sok en heb je normaal dikkere sokken aan, dan kan het zijn dat de schoen toch te strak zit of andersom juist te groot is.
Dubbelcheck (onbeveiligde schoenen)
Trek de schoenen aan, veter ze goed (indien van toepassing) en vraag iemand je even te helpen. Ga vervolgens rechtop staan en verdeel je lichaamsgewicht over beide benen. Druk je grote tenen omhoog en vraag je helper met zijn/haar duimen te voelen hoeveel ruimte er bij de neuzen nog over is. Er moet zo'n 4 tot 7 milimeter ruimte zijn.
Dubbelcheck (veiligheidsschoenen)
Bij veiligheidsschoenen kun je natuurlijk niet effe aan de neuzen voelen waar je grote teen zit. Gelukkig is daar een ander trucje voor.
Trek de schoenen aan, veter ze goed (indien van toepassing) en vraag iemand je even te helpen. Ga vervolgens rechtop staan en verdeel je lichaamsgewicht over beide benen. Laat je helper met zijn/haar wijsvinger proberen achter je hiel te komen. Als dat niet lukt zijn je schoenen waarschijnlijk te klein.
Let op de breedte
Je merkt dat de schoenen te smal zijn als ze knellen en als je voeten de schoenen uit hun model drukken.
Als je je voeten van links naar rechts kunt bewegen in de schoenen, dan zijn ze te breed voor je.
Pas altijd staande en loop met de schoenen
Je voeten zijn ietsje langer wanneer je staat dan wanneer je zit en tijdens het lopen worden ze zelfs nog ietsje langer.
Probeer je voeten te laten slippen in de schoenen
Probeer je voeten naar voren en achteren te schuiven in je schoenen nadat je ze hebt vastgemaakt zoals jij ze lekker vindt zitten. Lukt dat niet? Mooi! Zeer waarschijnlijk heb je de juiste maat en het juiste model te pakken. Slip je wel in de schoenen? Da's niet goed. Slippende voeten creëren wrijving en warmte. Dat is oncomfortabel en kan tot blaren leiden.
Wiebel met je tenen
Je tenen moeten voldoende bewegingsvrijheid hebben, zowel in de hoogte als de breedte.
Lopen op schoenen met een te lage teenhoogte kan vervelende gevolgen hebben! De schoenen drukken dan tegen de nagels, vooral die van je grote tenen. Dat kan op termijn leiden tot pijn en zelfs nagelverlies.
Controleer of de hielomsluiting goed is
Een goed passende en stevige hielomsluiting is van groot belang! De hielpartij moet goed om je hiel heen sluiten, dan blijft je voet goed op z'n plaats. Als je voet schuift of als je hiel uit de schoen slipt is de hielpartij waarschijnlijk te breed voor je.
Controleer het buigpunt van de zool
Een goed passende schoen heeft z'n buigpunt van de zool onder het buigpunt van je voorvoet. Dat buigpunt zit normaliter ter hoogte van het gewricht van je grote teen.
Het gebruik van schoenen met buigpunten die niet bij jouw voeten passen kunnen op termijn onder andere leiden tot voorvoetklachten.
Let op stiksels en naden
Let erop dat stiksels en naden op en in de schoen niet over drukplekken van je voet lopen. Deze materialen geven niet mee en worden ook niet soepeler. Ze zullen ongetwijfeld tot irritatie gaan leiden.
Voor reuma- en diabetespatiënten mogen er sowieso geen stiksels en naden in het binnenwerk aanwezig zijn.
Wij van Safety Trading weten best veel van voeten en schoenen, maar...
We zijn geen podotherapeuten! Je kunt ons altijd om meer advies vragen, maar zodra we het idee hebben dat het ons vakgebied te buiten gaat zullen we je adviseren contact te zoeken met een deskundige specialist.